Treperenje oka: Kompletni vodič kroz uzroke, simptome i rešenja

Sadržaj

Da li vas igranje oka nervira?

Poigravanje oka, tačnije kapaka je čest problem koji se javlja kod inače zdravih ljudi. Iako je reč o stanju koje u značajnoj meri remeti svakodnevicu, najčešće je reč o potpuno bezopasnom stanju koje spontano prolazi u roku od nekoliko dana ili nedelja. Upravo je nerviranje jedno od osnovnih karakteristika ovog stanja – taj osećaj bespomoćnosti i potrage za uzrokom ili rešenjem ovog dosadnog problema. U narednom tekstu ćemo pokušati da objasnimo razloge zbog kojih se ovo stanje javlja i da pokušamo da vas relaksiramo, jer razloga za brigu u najvećem broju slučajeva nema.

Šta je treperenje oka i zašto se javlja?

Medicinski termin koji koristimo za poigravanje ili treperenje oka je miokimija (lat. myokymia). Reč je o nevoljnom pokretu mišićnih vlakana koji zahvata mišiće najčešće donjeg kapka, mada se može javiti i na drugim delovima lica.

Miokimija nastaje usled hiperaktivnosti jedne ili više motornih jedinica koje uzrokuju kontrakciju mišića. S obzirom da jedna motorna jedinica inerviše nekoliko stotina mišićnih vlakana, njena hiperaktivnost dovodi do stalnog trzanja i pomeranja kože koja prepokriva mišićne ćelije koje se kontrahuju.

Treperenje oka: Uzroci dosadnog simptoma

Da li je treperenje desnog oka drugačije od treperenja levog oka? Apsolutno nema razlike ni u uzrocima ni u manifestaciji ovog stanja na desnom ili na levom oku. Miokimija se javlja isključivo na jednom oku i ima intermitentan karakter, odnosno prisutna je u određenom periodu i potom se smiruje.

Najčešći uzroci miokimije su:

 • Stres;
 • Nedostatak sna, umor i iscrpljenost.
 • Neadekvatna ishrana, nedostatak vitamina i minerala;
 • Smanjen unos tečnosti;
 • Prekomerna upotreba kofeina, nikotina ili alkohola.

Dosta ređi uzroci miokimije su određena neurološka oboljenja kada je miokimija jedan od simptoma bolesti:

 • Oštećenje nervnih vlakana nerava koji inervišu mišiće lica – usled povrede, kompresije živca ili demijelizacionih bolesti;
 • Povrede ili oboljenja nervnih pleksusa;
 • Akutne inflamatorne miopatije ili neuropatije;
 • Komplikacije nakon zračenja tumora.

Treperenje oka i zamagljen vid

Zamagljen vid udružen sa treperenjem oka se može javiti iz više razloga. Poigravanje kapaka utiče na normalnu funkciju kapaka što uzrokuje i neadekvatno raspoređivanje suznog filma na površini oka, što može uzrokovati zamagljen vid.
Takođe, intenzivnije poigravanje može dovesti i do prolaznog astigmatizma koji ne zahteva korekciju naočarima. I na kraju, vrlo često probleme s vidom otkrivamo tek kada se pojavi neki drugi problem, jer obično tada obratimo pažnju na tegobe koje smo do tada ignorisali.

Da li nedostatak vitamina i minerala može izazvati treperenje oka?

Nedostatak vitamina B12, vitamina D, elektrolita i magnezijuma može biti okidač za pojavu treperenja kapaka jer su oni neophodni za adekvatno funkcionisanje motorne jedinice i kontrakciju mišićnih vlakana. Problem sa deficitom vitamina ili minerala utvrđuje lekar, nakon čega se može uvesti određena suplementacija ili korekcija ishrane. Savet je da suplementaciju nikako ne vršite na svoju ruku jer dugoročno možete izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako stres i nedostatak sna utiču na oči?

Stres i nedostatak sna utiču na organizam u celini, ne samo na oči. Dugoročno izlaganje stresu izaziva poremećaj homeostaze, odnosno unutrašnje ravnoteže našeg organizma što može biti okidač za pojavu brojnih oboljenja, pre svega kardiovaskularnih, autoimunih, psihijatrijskih, imunoloških i drugih poremećaja.

Na oku, stres izaziva pojavu sindroma suvog oka, probleme s vidnom oštrinom, psihogene gubitke vida, a povećava i rizik od infekcija jer smanjuje imuni odgovor u celini. S toga je neophodno da se pre svega ojačaju psihološki mehanizmi u borbi sa stresom i da se obezbedi adekvatan san, po potrebi uz pomoć terapeuta.

Bol i treperenje oka: Da li treba da vas zabrine?

Bol u oku je svakako alarm da nešto nije u redu i u takvim situacijama je neophodan oftalmološki pregled kako bi se otkrio uzrok i započela adekvatna terapija.

Kako se treperenje oka dijagnostikuje?

Lekarski pregled uz detaljan uvid u tegobe, ličnu i porodičnu anamnezu i navike pacijenta su dovoljni za postavljanje dijagnoze treperenja oka. S obzirom da je najčešće reč o zdravim osobama, ukoliko ne postoje pridružene tegobe, nije potrebno detaljnije ispitivanje uzroka ovog stanja. Ukoliko je pak miokimija udružena sa drugim tegobama, dalja ispitivanja i lečenje indikuje neurolog. 

Kako zaustaviti treperenje oka?

Ogovor na pitanje „kako zaustaviti treperenje živca ispod oka?” ili kako lečiti ovo stanje, nije jednostavan. U suštini, lečenje ovog stanja nije neophodno jer je stanje bezopasno i spontano prolazi u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Preventivne mere treba da budu usmerene na faktore rizika i u tom smislu podrazumevaju:

 • Promene životnih navika – redukcija stresa, kvalitetniji san, smanjenje konzumacije kafe, alkohola i cigareta.
 • Promena načina ishrane – zdravija, izbalansirana ishrana, bogata vitaminima, makro i mikronutrijentima.
 • Bavljenje umerenom fizičkom aktivnošću – smanjuje nivo stresa i poboljšava san.
 • Adekvatan unos tečnosti.

U slučajevima kada je prisutno treperenje oka aplikovanje toplih obloga može pomoći u smanjenju simptoma, jer toplota utiče na relaksaciju mišića.

Ukoliko je miokimija dugotrajna ili izražena, u određenim slučajevima neuorlog može savetovati injekcije botulinum toksina u zahvaćeni mičić.

Kada zatražiti stručnu pomoć?

Stručnu pomoć bi trebalo potražiti kada imamo bilo koji zdravstveni problem. Iako treperenje oka nije opasno, pregled i savet oftalmologa će vam pomoći da problem sagledate u celini i da pokušate da modifikujete navike, lečite stanja i preventivno reagujete kako biste pomogli sebi i uticali na bolji kvalitet života.

Treperenje oka je bezazlen problem koji kod pojedinih osoba značajno utiče na kvalitet života. Uzroci su mnogobrojni, ali je bitno da znamo da na većinu njih možemo uticati prostom promenom navika i zdravijim načinom života. Ukoliko imate ovakav problem, javite se lekaru i primenjujte savete koje dobijete nakon lekarskog pregleda.

Picture of dr Mirko Ninković
dr Mirko Ninković

specijalista oftalmologije

Pročitajte još

Infekcija Oka: Sve što Treba da Znate

Infekcije oka predstavljaju raznovrsnu grupu oboljenja čiji su osnovni uzročnici infektivni agensi – bakterije, virusi ili različite vrste gljivica. Oni mogu izazvati upalne procese različitih...

Pucanje kapilara u oku: Koliko je ozbiljan ovaj problem?

Pucanje kapilara u oku se medicinski označava kao konjunktivalna sufuzija. Ovo stanje nastaje kada se krv iz oštećenog krvnog suda razlije između slojeva vežanjače. Iako...

Očni pritisak - Važno je da razumemo

Očni pritisak predstavlja pritisak koji postoji unutar našeg oka, odnosno pritisak koji očna vodica vrši na zidove očne jabučice. Neophodno je da znamo da očni...

Zakažite pregled

Popunite formu i zakažite vaš sledeći pregled

Popunite obrazac i odaberite svoj grad kako biste rezervisali svoj sledeći oftalmološki pregled. Naš predani stručni tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš upit u najkraćem mogućem roku i dogovoriti sa vama termin koji vam odgovara.