Konjunktivitis: Sve što bi trebalo da znate

Sadržaj

Konjunktivitis – šta je to i zašto se javlja?

Najpre moramo spomenuti da se u našoj svakodnevnici najčešće pravi greška u nazivu ovog zapaljenja očne sluznice. Naime, iako je najčešće korišćeni izraz „konjuktivitis“, pravilan naziv sadrži jedno slovo više – konju(N)ktivitis. Naravno, to ne menja suštinu, ali iz stručnog ugla imamo obavezu da na početku pojasnimo i ovaj detalj.

Konjunktivitis predstavlja zapaljenski proces koji zahvata vežnjaču – sluznicu oka koja prepokriva prednju površinu oka i unutrašnjost kapaka. Ovo oboljenje je jedno od najčešćih oboljenja u oftalmologiji, i jedan od najčešćih razloga zašto se pacijenti javljaju oftalmologu. 

Oboljenje se javlja u svim uzrasnim kategorijama, s tim što je nešto češće u dečijem dobu. Konjunktivitis uglavnom nije ozbiljno oboljenje, ali u značajnoj meri utiče na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. S obzirom da su uzroci konjunktivitisa brojni, pregled oftalmologa je neophodan kako bi se adekvatnom terapijom uticalo da tok bolesti bude što kraći.

Šta su uzroci konjunktivitisa?

Konjunktivitisi mogu biti infektivne ili zapaljenske prirode. Infektivni uzročnici su različiti tipovi bakterija ili virusa. Zapaljenski (inflamatorni) konjunktivitisi nastaju kao posledica alergijskih reakcija na različite alergene, lekove ili kozmetičke preparate, a mogu nastati i kao posledica različitih sistemskih (autoimunih) oboljenja.

Prema kliničkom toku razlikujemo akutne i hronične konjunktivitise. Akutni počinju naglo i simptomi traju nekoliko dana do nekoliko nedelja. Hronični konjunktivitisi nastaju postepeno i imaju produžen tok, a uprkos primenjenoj terapiji mogu davati dugotrajne posledice.

Simptomi konjunktivitisa

Kod akutnih konjunktivitisa najčešće tegobe zbog kojih se pacijenti javljaju lekaru su:

 • Crvenilo oka;
 • Pojačano suzenje oka;
 • Osećaj grebanja, peckanja ili stranog tela u oku;
 • Prisustvo sekrecije;
 • Zamagljen vid;
 • Pojačana osetljivost na svetlost.

Simptomi počinju iznenada, u početku zahvataju jedno oko, potom u roku od nekoliko dana mogu zahvatiti i drugo oko.

Hronični konjunktivitisi se u početku mogu manifestovati slično akutnim konjunktivitisima, s tim što tegobe traju duže. Češće, manifestuju se nespecifičnim simptomima koji nam ne mogu odmah ukazivati da je reč o zapaljenskom procesu.

Kako prepoznati tip upale prema simptomima?

Bakterijski konjunktivitisi

Nastaju usled infekcije vežnjače bakterijama. Bakterije se u povoljnim uslovima razmnožavaju na površini oka i produkuju toksine koji dovode do rekacije našeg imunog odgovora usled čega započinje zapaljenska reakcija. Ovaj oblik konjunktivitisa je češći u detinjstvu i nastaje direktnim kontaktom oka sa patogenim mikroorganizmom, najčešće trljanjem oka prljavim rukama.

Ređe, može nastati sekundarno, odnosno širenjem zapaljenskog procesa sa površine kapaka ili preko suznih puteva sa nosne sluznice. Bakterijski konjunktivitisi najčešće izazivaju promene na jednom oku, mada je moguća infekcija i oba oka. Simptomi kojima se oboljenje karakteriše su isti kao za sve oblike konjunktivitisa, s tim što je kod bakterijskog konjunktivitisa češća pojava obilne žućkastozelenkaste sekrecije (tzv. mukopurulentne sekrecije). Oboljenje je samoograničavajuće, i obično prolazi nakon 4-5 dana

Virusni konjunktivitisi

Predstavljaju grupu konjunktivitisa koji se češće javljaju u odraslom dobu. Iako se javljaju tokom čitave godine, najveći broj obolelih se javlja u zimskom periodu usled češćeg boravka u zatvorenom prostoru. 

Virusni konjunktivitisi su izazvani adenovirusima različitih serotipova, te klinička slika može varirati od blagog crvenila i pojačanog suzenja oka do visoko zaraznog zapaljenja konjunktive koje je prisutno u epidemijskom keratokonjunktivitisu.

Epidemijski keratokonjunktivitis se prenosi direktnim kontaktom sa zaraznim sekretima obolelog i indirektno, kapljičnim putem. Inkubacija oboljenja traje od 7-10 dana, nakon čega dolazi do razvoja izraženog zapaljenja konjunktive sa promenama koje mogu zahvatiti i rožnjaču. Oboleli se žale na pojačano suzenje, grebuckanje i crvenilo oka, otok kapaka i slepljene kapke ujutru, a usled promena na rožnjači može se javiti i zamagljen vid i pojačana osetljivost na svetlost

Promene na oku mogu pratiti i uvećane regionalne limfne žlezde. Nakon 7-14 dana od pojave simptoma dolazi do pojave infiltrata rožnjače koji nastaju kao imunogeni odgvor na prisustvo virusa. Infiltrati mogu uticati na vidnu oštrinu,  često uzrokuju i zablještanje i pojačanu osetljivost na svetlost, a mogu zaostati i nekoliko meseci nakon povlačenja znakova infekcije. U najtežoj formi oboljenja, kao posledica intenzivne zapaljenske reakcije može doći do pojave pseudomembrana koje kasnije mogu usloviti pojavu priraslica konjunktive.
Bolest obično traje oko 3. nedelje i zahvata oba oka, s tim što su promene na jednom oku u početku izraženije.  Iako je dramatičnog toka, bolest ne spada u grupu ozbiljnih oboljenja i ne ostavlja trajne posledice, ali tokom trajanja značajno utiče na komfor i svakodnevno funkcionisanje. 

Alergijski konjunktivitisi

Najčešće se javljaju u sklopu sezonskih alergijskih reakcija. Pošto je konjunktiva sličnih karakteristika kao i sluznica nosa, to ove dve sluznice čini jednako predisponiranim na iste alergene, te se alergijske tegobe kod osetljivih osoba javljaju kao zajednički entitet, odnosno tzv. rinokonjunktivitis
Alergijska reakcija nastaje kao odgovor imunog sistema na prisustvo okidača, tj. alergena

Tokom sezone alergija, najčešći alergen je polen, koji se raznosi putem vazduha i dospeva do osetljive sluznice nosa i oka. Alergeni na sluznici dolaze u dodir sa odgovarajućim ćelijama imunog sistema, koje započinju imuni odgovor na njihovo prisustvo što rezultuje pojavom alergijske reakcije. Alergijski konjunktivitis se može podeliti u nekoliko podtipova, a dva najčešća su:

 • sezonski alergijski konjunktivitis i 
 • perenialni konjunktivitis.

Ova dva oblika se karakterišu istom simptomatologijom, a razlika je u tome što se sezonski oblik javlja tokom prolećnih i letnjih meseci i vezan je za prisustvo polena, dok je perenialni vezan za alergene iz zatvorenog prostora, najšeće prašinu, buđ, grinje, kućne životinje i insekte.

Najčešći simptom alergijskih konjunktivitisa je svrab. On se javlja vrlo brzo po izlaganju alergenu i može biti intenzivan. Pored svraba, javlja se i crvenilo oka, osećaj peckanja, pojačano suzenje, pojačano stvaranje sluzi, i blag otok na kapcima. Navedeni simptomi najčešće nisu konstantnog intenziteta, već zavise i od vremenskih uslova. Ukoliko se na vreme otkloni uzročnik alergije, što često nije moguće, naročito tokom boravka na otvorenom, simptomi se postepeno spontano mogu povući. Simptome alergijske reakcije na oku prate i pojačana sekrecija iz nosa, osećaj svraba i učestalo kijanje. Tokom trajanja alergijske reakcije obično ne postoji poremećaj vidne oštrine, a ukoliko se ovakve tegobe jave, i ukoliko su praćene zamagljenim vidom ili pojavom duplih slika, potrebno je da se javite lekaru. 

Konjunktivitis kod različitih starosnih grupa

Konjuktivitis kod dece

Baketrijski konjunktivitisi su dosta česti u dečijem uzrastu, što zbog aktivnosti koje deca imaju, manje izgrađenih higijenskih navika, što zbog nezrelog imunog odgovora. Kod dece, najčešći su konjunktivitisi koji su bezazleni i ne ostavljaju posledice.

Konjuktivitis kod beba

Kod novorođenčeta može doći do pojave težih oblika konjunktivitisa koji su prouzrokovani gonokokom ili hlamidijom, a uzrokovani su prolaskom novorođenčeta kroz porođajni kanal. Na svu sreću, ovi konjunktivitisi su dosta retki jer se njihova prevencija vrši adekvatnom pripremom trudnice za porođaj kao i preventivnim korišćenjem terapije nakon rođenja u porodilištu.

Lečenje konjunktivitisa

Konjunktivitisi se leče u zavisnosti od uzroka.

Bakterijski konjunktivitisi – Po protokolu, terapija podrazumeva primenu antibiotskih kapi, veštačkih suza i ispiranje oka fiziološkim rastvorom.

Virusni konjunktivitisi – Terapija podrazumeva što češće ispiranje oka fiziološkim rastvorom ili rastvorom borne kiseline, uz korišćenje veštačkih suza i hladnih obologa koje mogu olakšati tegobe. Antibiotska terapija nije indikovana, sem ukoliko dođe do pridružene bakterijske infekcije. Ukoliko dođe do pojave infiltrata ili pseudomembrana, oftalmolog može propisati kratkotrajnu terapiju kortikosteroidima, ali nažalost ona dugoročno nema značajniji efekat.

Alergijski konjunktivitisi – Tokom simptomatske faze alergijskih konjunktivitisa, olakšanje u tegobama može doneti korišćenje hladnih obloga, i upotreba veštačkih suza ili sterilnog fiziološkog rastvora kako biste pospešili eliminisanje alergena iz oka. Kod izraženih tegoba, u dogovoru sa lekarom možete koristiti i medikamentoznu terapiju koja doprinosi značajnom smanjenju učestalosti i izraženosti tegoba i doprinosi poboljšanju kvaliteta života tokom trajanja sezone alergija.

Lečenje konjuktivitisa prirodnim putem – Da ili NE?

Odogovor je svakako NE, jer ne postoje ni adekvatni naučni dokazi, niti iskustveni podaci da upotreba prirodnih lekova može dovesti do smirivanja konjunktivitisa.

Za kakve god tzv. “prirodne metode” lečenja konjuktivitisa da ste čuli, one jednostavno nisu efikasne i ne preporučuju se u lečenju konjunktivitisa jer mogu izazvati razne probleme, produžiti trajanje bolesti ili pogoršati kliničku sliku.

Prevencija konjunktivitisa – saveti koji će vam pomoći

Preventivne mere u nastanku bakterijskih i virusnih konjunktivitisa podrazumevaju:

 • izbegavanje direktnog kontakta sa obolelima,
 • provetravanje prostorija,
 •  pranje ruku,
 •  korišćenje posebnog peškira i jastučnice,
 •  kao i dezinfekcija predmeta kako bi se sprečilo širenje na okolinu.

Kod alergijskih konjunktivitisa preventiva je od presudnog značaja. Potrebno je da u dogovoru sa alergologom i na osnovu testova preosetljivosti utvrdite na koje ste alergene najviše osetljivi. Ukoliko ste osetljivi na polen, potrebno je da tokom perioda kada su tegobe najviše izražene smanjite boravak na otvorenom, da držite zatvorene prozore i koristite klima uređaj. Ako ste najviše osetljivi na grinje ili kućnu prašinu potrebno je da redovno provetravate prostorije, redovno perete posteljinu, i izbacite tepihe, zavese ili plišane igračke iz prostorija u kojima najviše boravite. 

Da li je konjuktivitis zarazan?

Infektivni konjunktivitisi su zarazna oboljenja i kao takva zahtevaju izolovanje obolelih iz kolektiva i odgovarajuće preventivne mere. Alergijski konjunktivitisi nisu zarazni.

Picture of dr Mirko Ninković
dr Mirko Ninković

specijalista oftalmologije

Pročitajte još

Treperenje oka: Kompletni vodič kroz uzroke, simptome i rešenja

Da li vas igranje oka nervira? Poigravanje oka, tačnije kapaka je čest problem koji se javlja kod inače zdravih ljudi. Iako je reč o stanju...

Infekcija Oka: Sve što Treba da Znate

Infekcije oka predstavljaju raznovrsnu grupu oboljenja čiji su osnovni uzročnici infektivni agensi – bakterije, virusi ili različite vrste gljivica. Oni mogu izazvati upalne procese različitih...

Pucanje kapilara u oku: Koliko je ozbiljan ovaj problem?

Pucanje kapilara u oku se medicinski označava kao konjunktivalna sufuzija. Ovo stanje nastaje kada se krv iz oštećenog krvnog suda razlije između slojeva vežanjače. Iako...

Zakažite pregled

Popunite formu i zakažite vaš sledeći pregled

Popunite obrazac i odaberite svoj grad kako biste rezervisali svoj sledeći oftalmološki pregled. Naš predani stručni tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš upit u najkraćem mogućem roku i dogovoriti sa vama termin koji vam odgovara.