Pucanje kapilara u oku: Koliko je ozbiljan ovaj problem?

Sadržaj

Pucanje kapilara u oku se medicinski označava kao konjunktivalna sufuzija. Ovo stanje nastaje kada se krv iz oštećenog krvnog suda razlije između slojeva vežanjače. Iako je estetski dosta dramatično, ovo stanje je po oko bezazleno i prolazi u najvećem broju slučajeva spontano, ne ostavljajući nikakve posledice.

Zašto puca kapilar u oku?

Uobičajeni razlozi i kako ih sprečiti

Kapilari pucaju iz nekoliko razloga:

  • Spontano pucanje kapilara je najčešće. Ono najčešće nastaje kada malo jače protrljamo oko kada nas zasvrbi, ili u situacijama kada intenzivno kašljemo, podižemo težak teret, povraćamo ili patimo od opstipacije.
  • Traumatsko pucanje kapilara – nastaje u skolpu kontuzije oka usled jakog udarca u predeo očne jabučice tupim predmetom. U tim situacijama, pucanje kapilara je udruženo sa drugim komplikacijama koje ove povrede mogu uzrokovati.
  • Sistemska oboljenja – hipertenzija, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, određena hematološka oboljenja mogu biti uzrok češćeg, ponovljenog pucanja kapilara u oku;
  • Povišena telesna temperatura i različita infektivna stanja;
  • Upotreba lekova – pre svega lekova koji se koriste u sprečavanju zgrušavanja krvi (antiagregacioni i antitrombocitni lekovi).

Preventivne mere zavise od potencijalnog uzroka. Iako pucanje kapilara nije moguće sprečiti u najvećem broju slučajeva, najbitnije je da delujemo preventivno u smislu sprečavanja povreda oka, jer su one najopasniji razlog koji izaziva pucanje kapilara.

Sistemske bolesti kao ozbiljan uzrok razlivanja krvi u oku

Upozoravajući znaci i prevencija

Pucanje kapilara u oku može biti prvi znak da bolujete od nekog ozbiljnog sistemskog oboljenja

U najvećem broju slučajeva, pucanje kapilara nastaje kao posledica neotkrivenog ili neregulisanog povišenog krvnog pritiska. Vrlo često se dešava da oftalmolog na pregledu posumnja da pacijent ima povišen krvni pritisak i uputi pacijenta kardiologu na detaljnije ispitivanje. Regulisanje krvnog pritiska u najvećem broju slučajeva sprečava dalji nastanak konjunktivalnih sufuzija.

Kapilari češće pucaju kod dijabetičara. Kod njih su zidovi krvnih sudova dosta izmenjeni usled hiperglikemije, tanki i skloni pucanju i krvarenju koje se može javiti potpuno spontano i neprovocirano.

Iako regulacija glikemije ima višestruke benefite, ona neće u potpunosti ukloniti mogućnost nastanka konjunktivalnih sufuzija, jer se nažalost, jednom izmenjeni i oštećeni krvni sudovi ne mogu obnoviti.

Pacijenti koji boluju od različitih hematoloških oboljenja – trombocitopenija i drugih bolesti koje se karakterišu produženim vremenom krvarenja mogu imati česte konjunktivalne sufuzije. Preventivne mere obuhvataju lečenje osnovnog oboljenja.

Kako da izlečite pukao kapilar u oku?

Pucanje kapilara je stanje koje spontano prolazi u roku od 7-10 dana. Terapijske metode bi trebalo da olakšaju tegobe, osećaj napetosti, peckanje, bol ili svrab koji mogu biti prisutni, ali ne mogu da skrate period oporavka niti da utiču na brzinu povlačanja razlivene krvi. Neophodno je napomenuti da terapiju ipak ne koristite sami već isključivo po savetu oftalmologa nakon izvršenog lekarskog pregleda.

  1. Kapi za oči: veštačke suze bez konzervansa omogućavaju adekvatno vlaženje i podmazivanje oka i na taj način smanjuju osećaj neprijatnosti i iritaciju koja se javlja kod konjunktivalne sufuzije.
  2. Prirodni tretmani: hladne obloge mogu pomoći za olakšavanje subjektivnih tegoba.
  3. Medikamentozna terapija: podrazumeva lečenje osnovnog oboljenja ako je ono uzrok pojave pucanja kapilara.

Pucanje kapilara u oku – koliko je to stanje opasno?

Rizici i mere predostrožnosti

Pucanje kapilara u oku, kako smo već napomenuli, nije opasno stanje i ne ostavlja trajne posledice po oko kao organ, niti po funkciju vida. Ono što nam je od značaja jeste udruženost ovog stanja sa sistemskim oboljenjima kojima može biti i jedan od prvih simptoma. Ukoliko se ova pojava javi spontano, bez mogućnosti da utvrdite uzrok, ili ukoliko se ponavlja u kraćem vremenskom intervalu, nepohodno je da se javite oftalmologu.

Picture of dr Mirko Ninković
dr Mirko Ninković

specijalista oftalmologije

Pročitajte još

Treperenje oka: Kompletni vodič kroz uzroke, simptome i rešenja

Da li vas igranje oka nervira? Poigravanje oka, tačnije kapaka je čest problem koji se javlja kod inače zdravih ljudi. Iako je reč o stanju...

Infekcija Oka: Sve što Treba da Znate

Infekcije oka predstavljaju raznovrsnu grupu oboljenja čiji su osnovni uzročnici infektivni agensi – bakterije, virusi ili različite vrste gljivica. Oni mogu izazvati upalne procese različitih...

Očni pritisak - Važno je da razumemo

Očni pritisak predstavlja pritisak koji postoji unutar našeg oka, odnosno pritisak koji očna vodica vrši na zidove očne jabučice. Neophodno je da znamo da očni...

Zakažite pregled

Popunite formu i zakažite vaš sledeći pregled

Popunite obrazac i odaberite svoj grad kako biste rezervisali svoj sledeći oftalmološki pregled. Naš predani stručni tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš upit u najkraćem mogućem roku i dogovoriti sa vama termin koji vam odgovara.