Infekcija Oka: Sve što Treba da Znate

Sadržaj

Infekcije oka predstavljaju raznovrsnu grupu oboljenja čiji su osnovni uzročnici infektivni agensi – bakterije, virusi ili različite vrste gljivica. Oni mogu izazvati upalne procese različitih delova oka, ali kada kolokvijalno kažemo da je oko inficirano, obično mislimo na infekcije površine oka, tj. kapaka, vežnjače i rožnjače.

Infekcija oka: Osnovni pojmovi

Bakterijska infekcija oka

Bakterije izazivaju upalne procese tako što prodiru kroz epitelne barijere prednje površine oka i produkuju toksine koji indukuju zapaljenski proces koji dalje aktivira naš imuni odgovor. Bakterijske infekcije prednjeg segmenta su najčešće:

 • Bakterijski konjunktivitisi – predstavljaju bakterijsku infekciju vežnjače. Uzročnici su razni i najčešće su to “gram + i gram” – bakterije. Bakterijski konjunktivitisi nastaju prenošenjem infekcije prljavim rukama i obično se javljaju na jednom oku. Karakterišu se crvenilom oka, osećajem grebanja, pojačanim suzenjem i prisutsvom sluzavo-gnojavog sekreta.
 • Bakterijski keratitisi – predstavljaju bakterijske infekcije rožnjače. Ovo je teško oboljenje koje može ostaviti trajne posledice na vidnu funkciju ukoliko se ne leči adekvatno i pravovremeno. Bakterijski keratitisi nastaju najčešće u situacijama kada je epitel rožnjače oštećen što olakšava prodor mikroorganizama u njenu unutrašnjost. Simptomi ovog oboljenja su ozbiljni, u vidu jakog crvenila, pada vida i jakog bola. Lečenje se sprovodi u bolničkim uslovima.

Virusna infekcija oka

Od virusnih infekcija najčešći su virusni konjunktivitisi. Oni se često javljaju kod odraslih osoba i češći su u sezoni respiratornih infekcija jer se slično respiratornim virusima i uzročnici konjunktivitisa prenose kapljično. Simptomi virusnih konjunktivitisa su pojačano suzenje, crvenilo i osećaj stranog tela. Odlika virusnih konjunktivitisa je da u kratkom vremenskom periodu zahvataju i drugo oko.

Virusni keratitisi su ređa pojava. Najčešće, virusni keratitisi nastaju usled reaktivacije herpes simplex virusa i tada govorimo o herpetičnom keratitisu. Ovo oboljenje može imati blaži ili teži klinički tok, u zavisnosti od toga da li je na vreme otkriveno i da li je adekvatno lečeno. Lečenje traje dugo i može ostaviti ozbiljne posledice na vidnu funkciju.

Gljivična infekcija oka

Gljivice izazivaju isključivo infekcije rožnjače. Gljivični keratitisi mogu biti uzrokovani gljivama iz roda plesni ili kvasnica i skoro uvek im prethodi povreda oka. Ova oboljenja su jako ozbiljna i izuzetno teška za lečenje. Lečenje je dugotrajno, u bolničkim uslovima i često neizvesnog ishoda po vidnu funkciju.

Infekcija oka kod dece

Infekcije oka su dosta česte u dečijem uzrastu, što zbog aktivnosti koje deca imaju, manje izgrađenih higijenskih navika, što zbog nezrelog imunog odgovora. Kod dece su česti bakterijski konjunktivitisi koji su bezezleni i ne ostavljaju posledice.

 • Infekcija oka kod beba – relativno su česta pojava u prvim mesecima života i najčešće nastaju usled neadekvatnog održavanja prohodnosti gornjih disajnih puteva. Ukoliko detetu oči često suze i krmeljaju, neophodno je da se javite oftalmologu, ne pedijatru, kako bi se procenila i prohodnost suznih puteva jer je ona vrlo čest uzrok suzenja i sekrecije u ovom uzrastu.
 • Infekcija oka kod novorođenčeta – kod novorođenčeta može doći do pojave težih oblika konjunktivitisa koji su prouzrokovani gonokokom ili halmidijom, a uzrokovani su prolaskom novorođenčeta kroz porođajni kanal. Na svu sreću, ovi konjunktivitisi su dosta retki jer se njihova prevencija vrši adekvatnom pripremom trudnice za porođaj kao i preventivnim korišćenjem terapije nakon rođenja u porodilištu.

Infekcija oka – simptomi

Simptomi zavise od uzročnika infekcije, ali su uglavnom zajednički za sve oblike infektivnih uzročnika, s tim što njihov intenzitet može biti različit.

 • Crvenilo oka;
 • Pojačano suzenje;
 • Sekrecija – može varirati od sluzne, preko sluzno-gnojne do gnojne.
 • Bol;
 • Problemi s vidom – mogu varirati od zamagljenog vida, do zamućenog ili potpunog gubitka vida;
 • Fotofobija (pojačana osetljivost na svetlost)
 • Blefarospazam (grč kapaka).

Kako možete pomoći sebi kod infekcija oka?

Svaki simptom ili znak koji ukazuje na prisustvo infekcije zahteva pregled oftalmologa. Dok ne posetite oftalmologa dozvoljeno je da ispirate oko sterilnim fiziološkim rastvorom ili veštačkim suzama, kako biste olakšali tegobe. Upotreba lekova na svoju ruku nije dozvoljena jer može maskirati kliničku sliku, što vodi pogrešnoj dijagnozi i lečenju, a u nekim slučajevima može značajno pogoršati tok oboljenja i dovesti do trajnih posledica.

Lečenje infekcija oka

Kapi i masti za infekciju oka

Oftalmolog nakon pregleda može propisati različite vrste lekova koji se koriste za lečenje infekcija. Za bakterijske infekcije se koriste različite vrste antibiotika širokog spektra dejstva u vidu kapi ili masti. Za virusne konjunktivitise, lečenje podrazumeva simptomatsku terapiju koja je dovoljna da olakša tegobe. Za virusne keratitise u upotrebi su antivirusni lekovi u vidu masti i tableta. Gljivične infekcije zahtevaju ozbiljnu terapiju koja se primenjuje u bolničkim uslovima i o njoj nećemo govoriti u ovom tekstu.

Prirodni lekovi i tretmani

Nikakvi prirodni lekovi ne mogu izlečiti infekcije oka, naprotiv, mogu isprovocirati druge probleme i produžiti lečenje. Savet je da nikakvu terapiju ne koristite na svoju ruku i bez preporuke oftalmologa.

Kada se treba obratiti lekaru?

Kao što je ranije napomenuto, uzimajući u obzir da nijedna infekcija nije bezazlena i da može prouzrokovati trajne posledice, javite se oftalmologu čim primetite prve znake infekcije. U nekim slučajevima, vreme je presudan faktor za lečenje ovih infekcija, s toga ne odlažite pregled oftalmologa i ne čekajte da tegobe prođu same.

Infekcije oka su česte, raznovrsne i sa različitim posledicama po zdravlje oka. Ne zanemarujte simptome, ne započinjite lečenje na svoju ruku, i posetite oftalmologa kako biste dobili adekvatnu terapiju za vaš zdravstveni problem.

Picture of dr Mirko Ninković
dr Mirko Ninković

specijalista oftalmologije

Pročitajte još

Treperenje oka: Kompletni vodič kroz uzroke, simptome i rešenja

Da li vas igranje oka nervira? Poigravanje oka, tačnije kapaka je čest problem koji se javlja kod inače zdravih ljudi. Iako je reč o stanju...

Pucanje kapilara u oku: Koliko je ozbiljan ovaj problem?

Pucanje kapilara u oku se medicinski označava kao konjunktivalna sufuzija. Ovo stanje nastaje kada se krv iz oštećenog krvnog suda razlije između slojeva vežanjače. Iako...

Očni pritisak - Važno je da razumemo

Očni pritisak predstavlja pritisak koji postoji unutar našeg oka, odnosno pritisak koji očna vodica vrši na zidove očne jabučice. Neophodno je da znamo da očni...

Zakažite pregled

Popunite formu i zakažite vaš sledeći pregled

Popunite obrazac i odaberite svoj grad kako biste rezervisali svoj sledeći oftalmološki pregled. Naš predani stručni tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš upit u najkraćem mogućem roku i dogovoriti sa vama termin koji vam odgovara.