Oftalmološki pregled u dečijem uzrastu

Šta obuhvata oftalmološki pregled u dečijem uzrastu?

Utvrđivanje dioptrije kod dece do 12. godine života se obavezno vrši pri proširenoj zenici. Ovakav pregled se može vršiti i nakon tog uzrasta u zavisnosti od procene oftalmologa.

Pregled oftalmologa je za decu potpuno bezbolan. Ukoliko je u pitanju beba, ili dete u uzrastu u kome je nemoguća saradnja pri pregledu, pregled se vrši objektivnom metodom merenja dioptrije pri proširenoj zenici, tzv. skijaskopijom.

Kod starije dece se utvrđivanje vidne oštrine meri gledanjem simbola, tzv. optotipa, koji mogu biti različiti i prilagođeni uzrastu deteta (sličice, „šiljci“, brojevi, slova). Nakon toga se aplikuju kapi kojima se izaziva paraliza cilijarnog mišića (cikloplegija) i objektivno se meri vrednost dioptrije. Deci se potom na osnovu dobijenog nalaza i isprobanih korekcionih stakala određuje adekvatna korekcija naočarima.

Sastavni deo oftalmološkog pregleda kod dece u ovom uzrastu je i strabološki pregled, kojim se utvrđuje prisustvo razrokosti, pregled prednjeg segmenta oka i očnog dna. Nakon izvršenog pregleda dete neće biti sposobno za čitanje, pisanje ili sportske aktivnosti tokom par sati koliko deluje dejstvo kapi za širenje zenica.

Zakažite pregled

Popunite formu i zakažite vaš sledeći pregled

Popunite obrazac i odaberite svoj grad kako biste rezervisali svoj sledeći oftalmološki pregled. Naš predani stručni tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš upit u najkraćem mogućem roku i dogovoriti sa vama termin koji vam odgovara.