Kompletan oftalmološki pregled

Šta je oftalmološki pregled i šta obuhvata?

Oftalmološki pregled predstavlja pregled lekara specijaliste oftalmologije kojim se utvrđuje stanje oka i pridruženih organa, ispituje anatomska celovitost i funkcija organa vida i propisuje odgovarajuća terapija. Oftalmološki pregled se vrši u svim uzrasnim kategorijama. Pored stanja oka, oftalmološki pregled nam može ukazati i na postojanje oboljenja drugih organskih sistema, i pobuditi sumnju na postojanje kardiovaskularnih, reumatoloških, neuroloških, endokrinih, hematoloških i onkoloških oboljenja.

Oftalmološki pregled obuhvata nekoliko celina – uzimanje anamneze u kojoj posebnu pažnju obraćamo na glavne tegobe, određivanje vidne oštrine i propisivanje odgovarajuće korekcije naočarima, merenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka i pregled zadnjeg segmenta oka koji se vrši na široku zenicu (u medikamentoznoj midrijazi). Ukoliko tokom pregleda postoje indikacije, oftalmolog može uputiti pacijenta na dodatne dijagnostičke metode kako bi postavio dijagnozu.

Priprema za oftalmološki pregled

Posebna priprema za oftalmološki pregled ne postoji. Savetujemo vam da ponesete prethodnu medicinsku dokumentaciju, i podatak o prethodnoj dioptriji ili naočare ili kontaktna sočiva na uvid. Nakon izvršenog pregleda nećete biti u stanju da samostalno upravljate motornim vozilom ili koristite gradski prevoz jer će vid zbog proširenih zenica biti zamućen. Iz tog razloga, savetuje se da na pregled dođete u pratnji.

Pregled očnog dna

Pregled očnog dna predstavlja obavezan deo oftalmološkog pregleda. Pregled se vrši nakon širenja zenica i njim se utvrđuju problemi na unutrašnjim strukturama oka koja čine zadnji segment – mrežnjači, sudovanjači i staklastom telu. Pregledom očnog dna oftalmolog može da ostvari detaljan uvid u izgled glave očnog živca, žute mrlje, krvnih sudova oka kao i različitih delova mrežnjače. Na taj način utvrđuje anatomsku celovitost i eventualno postojanje patoloških promena i daje dalji predlog za dijagnostiku ili lečenje.

Zakažite pregled

Popunite formu i zakažite vaš sledeći pregled

Popunite obrazac i odaberite svoj grad kako biste rezervisali svoj sledeći oftalmološki pregled. Naš predani stručni tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš upit u najkraćem mogućem roku i dogovoriti sa vama termin koji vam odgovara.